Miten koronavirustilanne ja koronavirukseen varautuminen vaikuttaa rahapelaamiseen ja rahapelihaittoihin?

Kysyimme Helsingin yliopiston CEACG ryhmään kuuluvilta tutkijatohtori Virve Marionneaulta, ja YTM Tuulia Lerkkaselta heidän arvioitaan koronavirukseen varautumisen vaikutuksista rahapelaamiseen.

4096px-Laptop_with_poker_cards_and_poker_chips

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassa on vaikuttanut myös rahapelaamiseen Suomessa.

Näkyvin vaikutus on liittynyt pelitarjonnan osittaiseen rajoittumiseen: 13.3.2020 Veikkaus ilmoitti sulkevansa hajasijoitetut rahapeliautomaatit sekä pelisalit. Kuponkipelejä ja arpoja on yhä saatavilla myyntipisteissä, mutta hallituksen kehotus välttää julkisilla paikoilla oleskelua saattaa vähentää myös näiden kulutusta. Urheiluvedonlyöntiä järjestetään, mikäli kohteita on tarjolla. Useat urheiluliigat ovat kuitenkin keskeyttäneet pelit epidemian hillitsemiseksi. Nettiympäristössä rahapelejä on yhä saatavilla tavalliseen tapaan (ks. Veikkaus, 2020).

Pelitarjonnan rajoittuminen voi tarkoittaa rahapelaamisen vähentymistä, mutta ei välttämättä. Veikkauksen peliportfolion ja -tarjonnan muutoksilla saattaakin olla hyvin erilaisia vaikutuksia, jotka vaihtelevat pelityyppien mutta myös peliympäristöjen välillä.

Mahdolliset muutokset Veikkauksen pelitarjonnan sisällä

Veikkauksen pelimahdollisuuksien vähentyminen fyysisissä ympäristöissä saattaa houkutella lisää pelaajia nettiympäristöön. Aiemman tutkimuksen perusteella pelituotteet korvaavat toisiaan ainakin osittain (Marionneau & Nikkinen, 2017). Onkin todennäköistä, että monet pelaajat saattavat siirtyä pelaamaan verkkoon. Useat Veikkauksen muissa myyntipaikoissa tarjotut pelit ovat tarjolla myös nettiversioina. Esimerkiksi Veikkauksen hajasijoitetut automaatit toimivat nykyään pitkälti verkossa, ja monia niiden pelejä voi pelata myös verkkosivustolla. Urheiluvedonlyöntikohteiden vähentyminen saattaa puolestaan houkutella kokeilemaan esimerkiksi virtuaalivedonlyöntiä netissä. Virtuaalivedonlyönnissä lyödään vetoa virtuaalisesti simuloiduista urheilukilpailuista, joiden lopputulokset perustuvat painotetulle sattumalle. Peli eroaakin luonteeltaan melko paljon urheiluvedonlyönnistä, mutta saattaa poikkeusaikana houkutella uusia pelaajia.

Mahdolliset muutokset Veikkauksen ja muiden yhtiöiden pelitarjonnan välillä

Konsulttitoimisto H2 Gambling Capitalin tuoreen arvion mukaan koronavirus vaikuttanee kansainvälisen peliteollisuuden tuloihin negatiivisesti, mutta lisää nettipelaamisen määrää (iGaming & Business, 2020). Veikkauksen osuus Suomen nettirahapelimarkkinoista on tällä hetkellä noin 67 prosenttia (H2 / Borenius, 2019). Veikkauksen markkinaosuus on ollut muutenkin laskussa (Veikkaus, 2019), ja oman tarjonnan rajoittuminen voi edelleen vahvistaa muille sivustoille (ml. Paf) suuntautuvaa pelaamista.

Toisaalta urheiluvedonlyönti on yksi kilpailluimmista sektoreista verkossa, ja otteluiden vähentyminen saattaa heijastua myös muiden nettipeliyhtiöiden tarjontaa vähentävästi. Trendinä koronaviruksesta huolimattakin on kuitenkin pelaamisen lisääntyminen muiden toimijoiden kuin Veikkauksen sivustoilla.

Kulutuksen ja tuottojen mahdollinen vähentyminen

Veikkauksen rahapelit tuottavat 1,2 miljardia euroa vuodessa yleishyödyllisiin tarkoituksiin, mutta tuotot ovat olleet hienoisessa laskussa viime vuosina (Veikkaus, 2019). Jos rahapelaaminen vähenee tai siirtyy arpajaislain ulkopuolisten toimijoiden sivustoille koronaepidemian myötä tai siitä huolimatta, tämä tarkoittaisi myös rahapelituottojen vähenemistä ja samalla edunsaajien osuuden pienentymistä. Epidemian aiheuttama tilanne saattaakin lisätä jo aiemmin alkanutta keskustelua siitä, voisiko edunsaajien toimintaa rahoittaa muilla keinoilla kuin rahapelituotoilla (esim. Heikkilä, 2019).

Mahdolliset vaikutukset pelihaittoihin liittyen

Pelitarjonnan ja -kysynnän siirtyminen verkkoon saattaa vaikuttaa peleihin liittyvien ongelmien tasoon. Nettipelaamisen on havaittu lisäävän rahapelihaittoja etenkin laajan saatavuuden ja kohdennetun mainonnan takia (esim. Sulkunen ym., 2019). Pelaamisen siirtyminen verkkoympäristöön ei kuitenkaan ole (ainoastaan) negatiivista, sillä Veikkauksen (mutta myös valtaosan ulkomaisista operaattoreista) sivustoilla pelaaminen tapahtuu tunnistautuneena, mikä mahdollistaa myös erilaisten pelirajoitusten ja -estojen asettamisen. Omaa nettipelaamista on mahdollista estää myös ulkoisten sovellusten avulla.

Koronaepidemian vaikutukset näkyvät myös pelihaittojen torjunnassa. Epidemian hillitsemistoimet ovat tarkoittaneet joidenkin tukipalveluiden sulkemista (esim. Tiltti), mutta Peluurin auttava puhelin sekä sähköiset palvelut ovat avoinna normaalisti. Palveluiden kysyntä saattaa tosin vähentyä, sillä esimerkiksi Peluurin tilastojen mukaan noin 80 prosenttia yhteydenotoista on liittynyt ensisijaisesti rahapeliautomaatteihin, näistä 50 prosentissa pelaaminen tapahtuu ainoastaan pelipisteillä. (Silvennoinen ym., 2019).

Lopuksi

Koronaepidemian aiheuttama tilanne on kaikin puolin uusi ja poikkeuksellinen, ja vaikutusten arviointi on toistaiseksi spekulatiivista. Samalla tilanne tarjoaa kuitenkin myös ainutlaatuisen asetelman tutkia peli- ja tukimahdollisuuksien vähentymisen vaikutuksia pelikäyttäytymiseen, rahapelihaittoihin ja tuottoihin Suomessa ja muualla. Näitä teemoja käsittelevää tutkimusta onkin jo suunnitteilla.

Virve Marionneau, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto, CEACG

Tuulia Lerkkanen, YTM, Helsingin yliopisto, CEACG

Kirjoitus on osa AHRn blogisarjaa : Miten koronavirustilanne vaikuttaa päihteiden käyttöön, rahapelaamiseen ja tuen tarpeisiin?

 

Kirjoitukseen tehty  26.3.2020 klo 12.55.lisäys koskien Peluurin yhteydenottoja 

Lähteet:

Borenius (2019). Will the new government block access to foreign gambling sites. https://www.borenius.com/2019/06/04/will-the-new-government-block-access-to-foreign-gambling-sites/

Heikkilä, T. (2019). Mistä rahat edunsaajille, jos Veikkauksen tuki ehtyy? https://alusta.uta.fi/2019/10/30/mista-rahat-kansalaisyhteiskunnalle-jos-veikkauksen-tuki-ehtyy/.

iGaming & Business (2020). Gambling market now facing 11% revenue hit from Covid-19. https://igamingbusiness.com/news/gambling-market-now-facing-11-revenue-hit-covid-19.

Marionneau, V. & Nikkinen, J. (2018). Market cannibalisation within and between gambling industries: A systematic review. Journal of Gambling Issues, 37, 1-35.

Silvennoinen, I., Ränninranta, R. & Vuorento, H. (2019). Peluurin vuosiraportti 2018. https://peluuri.fi/sites/default/files/peluuri_vuosiraportti_2018_25.3.2019.pdf.

Sulkunen, P., Babor, T., Cisneros Örnberg, J., Egerer, M., Hellman, M., Livingstone, C., Marionneau, V., Nikkinen, J., Orford, J., Room, R., Rossow, I. (2019). Setting Limits: Gambling, Science, and Public Policy. London: Oxford University Press.

Veikkaus (2019). Vuosi- ja vastuullisuusraportti https://cms.veikkaus.fi/site/binaries/content/assets/dokumentit/vuosikertomus/2019/veikkaus_vuosi_-ja-vastuullisuusraportti_2019.pdf

Veikkaus (2020). Veikkaus sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaattinsa https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/article/tiedotteet/yritys/2020/03-maaliskuu/veikkaus-sulkee-koronaviruksen-vuoksi-kaikki-pelipaikkansa-ja-peliautomaattinsa .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s