Vuoden parhaan päihdeartikkelin palkinto tutkimukselle, jossa saatiin merkittävää uutta tietoa perimän osuudesta alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden syntyyn

Alkoholi- ja huumetutkijain seura on palkinnut vuoden parhaan päihdeaiheisen tutkimusartikkelin. Parhaaksi artikkeliksi valittiin Heidi Marjosen, Hanna Kahilan ja Nina Kaminen-Aholan artikkeli raskaudenaikaisen alkoholialtistuksen genotyyppikohtaisista vaikutuksista istukan geenien säätelyyn ja vastasyntyneen päänympärykseen. Artikkelin valitsijana toimi päihdelääketieteen professori emeritus, tutkimusprofessori Hannu Alho.

Epigeneettisessä tutkimuksessa selvitettiin, muuttaako äidin käyttämä alkoholi sikiön geenien toiminnan säätelyä ja näin kehitystä. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: tutkimuksessa löydettiin ensimmäinen perinnöllinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, miten alkoholialtistus ilmenee vastasyntyneessä. Alkoholialtistus muuttaa kasvua säätelevän geenialueen toimintaa ja sikiön pään kasvua sen mukaan, minkälaiset perintötekijät lapsi on vanhemmiltaan perinyt.

Löytö auttaa ymmärtämään aiempien tutkimusten ristiriitaisia tuloksia äidin alkoholinkäytön suhteesta lapsen pään kokoon. Tulokset osoittavat, että lapsen pään koko ei kerro raskaudenaikaisesta alkoholialtistuksesta, kuten aiemmin on uskottu.

Heidi Marjonen, ja Nina Kaminen-Ahola työskentelevät Helsingin yliopistossa, Hanna Kahila Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Vuoden parhaan päihdeartikkelin palkinto jaettiin vuonna 2018 ensimmäisen kerran. Artikkelipalkintokilpailun säännöt löytyvät täältä:

https://ahrseura.wordpress.com/vuoden-paras-paihdeartikkeli/

Artikkelin tiedot:

Heidi Marjonen, Hanna Kahila & Nina Kaminen-Ahola (2017) rs10732516 polymorphism at the IGF2/H19 locus associates with a genotype-specific trend in placental DNA methylation and head circumference of prenatally alcohol-exposed newborns. Human Reproduction Open. DOI:10.1093/hropen/hox014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s