AHR:n tunnustuspalkinto alkoholikuolleisuutta ja reseptilääkkeiden käyttöä koskevalle tutkimukselle

AHR 2019

Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura AHR myönsi parhaan artikkelin tunnustuspalkinnon Tapio Paljärven, Pekka Martikaisen, Taina Leinosen,  Erkki Vuoren ja Pia Mäkelän artikkelille, jossa tutkittiin, millaisia reseptejä myöhemmin alkoholisyistä kuoleville on määrätty. Tutkimus perustuu laajaan rekisteriaineistoon ja tuottaa uutta tietoa terveydenhuollolle riskiryhmien tunnistamiseksi ja alkoholinkäytöstä kysymisen kynnyksen alentamiseksi.

Tunnustuspalkinnon saajan valitsivat tänä vuonna tutkija Kerstin Stenius (Tukholman yliopisto, THL) ja päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä (Turun yliopisto).

Valitsijoiden perustelut:

Voittaja-artikkelissa on hyödynnetty taidokkaalla tavalla kattavia ja laadukkaita kansallisia rekisteritietojamme tutkimalla Kelan lääkerekisteritietojen yhteyksiä alkoholikuolemiin. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa terveydenhuollossa vakavien alkoholihaittojen, kuten alkoholikuolemien ennaltaehkäisyssä. Artikkeli on julkaistu toukokuussa 2018 arvostetussa vertaisarvioidussa päihdealan lehdessä, Drug and Alcohol Dependence. Toistaiseksi artikkeliin ei ole viitattu muualla. Artikkelin tulokset, jotka ovat hyvin selkeästi esitetyt, ansaitsevat huomioita sekä kansainvälisesti että Suomen terveyden- ja päihdehuollossa.

Tutkimukseen valikoitunut aineisto kattoi kaikkiaan noin 303 000 suomalaista, joista 7490 oli kuollut tutkimusjakson, vuosien 1987–2007 aikana alkoholikuolemaksi määritellystä syystä.

Alkoholikuolemat liittyivät yleisimmin mielenterveyden häiriöihin, ruuansulatuselinten sairauksiin sekä tapaturmaisiin myrkytyksiin. Yleisimmät kuolinsyyt liittyivät syöpään, verenkiertoelimistön sairauksiin sekä ulkoisiin syihin. Kelan lääkeostoja oli 10 vuoden tutkimusajankohtana kaikkiaan liki 14 miljoonaa, joten aineisto niiltä osin oli huomattavan kattava. Tilastotieteellisinä menetelminä käytettiin mm. GEE-menetelmää eli generalized estimating equations – analyysiä.

Artikkelin tulosten mukaan  ruuansulatuskanavaan ja metaboliaan, sydän- ja verisuonitauteihin tai hermostoon liittyvien lääkkeiden määrääminen on yhteydessä alkoholikuolemiin. Kliinisen työn kannalta vieläkin tärkeämpi oli havainto, jonka mukaan 88% alkoholikuolemaryhmästä oli määrätty jotain lääkehoitoa 5-10 vuotta ennen kuolemaansa, eli he olivat olleet kontaktissa terveydenhuoltoon. Artikkelin kirjoittajien suosituksena oli, että erityisesti henkilöille, joille määrätään uni- tai rauhoittavia lääkkeitä tai lääkehoitoa masennukseen, tulisi kartoittaa tarkemmin myös alkoholin käyttöä.”

AHR jakoi tunnustuspalkinnon toista kertaa. Palkinto myönnetään vuosittain tutkijalle tai tutkimusryhmälle, joka on onnistunut aihevalinnaltaan, tutkimusasettelultaan tai argumentoinniltaan tarjoamaan innovatiivisen ja uuden näkökulman päihde- ja rahapelialan tutkimukseen.

Voittaja-artikkelin tiedot:

Paljärvi T, Martikainen P, Leinonen T, Vuori E, Mäkelä P (2018) Purchases of prescription drugs before an alcohol-related death: A ten-year follow-up study using linked routine data. Drug and Alcohol Dependence 186: 175–181.

Suomenkielinen tiivistelmä tutkimuksen päätuloksista THL:n sivuilla

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s