Webinaarissa tarkastellaan ehkäisevää päihdetyötä koskevaa tutkimusta Suomessa. Ehkäisevä päihdetyö on laaja käsite, joka pitää sisällään erilaisia päihteiden käyttöön liittyviä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimia. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Päävastuu ehkäisevästä päihdetyöstä kuuluu kunnille.
Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seuran webinaarissa ehkäisevää päihdetyötä lähestytään työn arvioinnin sekä rahapeli- ja huumehaittojen ehkäisyn näkökulmista. Ensimmäinen alustus käsittelee ehkäisevän päihdetyön toimintaympäristöä ja arviointia ja siinä pohditaan, miksi toimijanäkökulma on tarpeellinen ehkäisevän päihdetyön arviointitutkimuksessa. Seminaarin toisessa esityksessä käsitellään kansalaisten mielipiteitä rahapeli- ja päihdepolitiikasta ja pohditaan mielipiteiden merkitystä päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisyn kannalta. Viimeinen esitys tarkastelee kannabiksen käyttöön suunnatun KASVI-interventiomallin ja työkalujen käyttöä terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten ja kannabista käyttävien nuorten näkökulmista, ja siinä myös arvioidaan mallin mahdollisuuksia kannabiksen käyttöön suunnatun ehkäisevän työn välineenä.
Varsinaisen ohjelman lisäksi webinaarissa julkistetaan vuoden 2020 paras päihde- tai rahapeliaiheinen tutkimusartikkelikilpailun voittaja. Seuran hallitus valitsi seuralle lähetettyjen ehdotusten joukosta kolme artikkelia kilpailun finaaliin ja lopullisen päätöksen valinnasta tekivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vieraileva tutkija Christoffer Tigerstedt ja emeritusprofessori Ossi Rahkonen Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta.

Ohjelma: (Huom, ohjelma alkaa aiemmin ilmoitettua myöhemmin!)
14.30-14.40 Tervetuloa ja artikkelipalkinnon jako, Yaira Obstbaum, AHRn puheenjohtaja
14.40-14.50 Seminaarin avaus, Riikka Perälä, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto)
14.50-15.20 Rahapelipoliittisten mielipiteiden yhteys pelikäyttäytymiseen ja muihin taustatekijöihin – mikä merkitys haittojen ehkäisylle? Erikoistutkija Jani Selin, THL
15.20– 15.50 Kannabishankkeen arviointitutkimus, tohtorikoulutettava Aleksi Hupli, Tampereen yliopisto
15.50-16.00 Loppukeskustelu
Ilmoittaudu tilaisuuteen: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/111803/lomakkeet.html