Haittojen vähentämisen 2020-luku. Miltä haittojen vähentäminen näyttää Suomessa tänään ja tulevaisuudessa?

AHR:n seminaari keskiviikkona 8.1.2020 kello 13.00–16.00
Tieteiden talo, Helsinki, Kirkkokatu 6, sali 505

drug-paraphernalia-were-a-number-of-red-oblong-tablets-rows-or-lines-725x483

Seminaarissa tarkastellaan haittojen vähentämisen politiikan ajankohtaisia kysymyksiä ja kehityskulkuja.  Haittojen vähentäminen rantautui Suomeen 1990-luvun lopulla vastauksena etenkin pistämällä tapahtuvaan huumeidenkäyttöön liittyviin terveydellisiin ja kansanterveydellisiin huoliin: HIV:n ja hepatiitin leviämiseen sekä nopeasti yleistyneisiin yliannostuskuolemiin. Uutta ja poikkeuksellista politiikassa oli, että sen toimenpiteet oli suunnattu nimenomaan huumeita aktiivisesti käyttäville eikä niillä tavoiteltu huumeidenkäytön lopettamista. Toinen keskeinen tavoite oli kontaktin saaminen palveluiden ulkopuolella oleviin ihmisiin.

Nykyään haittojen vähentämisen politiikkaa toteutetaan ympäri Suomea ja sen keskeisimmät toimintamuodot, ruiskujen ja neulojen vaihto ja niihin liittyvä terveysneuvonta sekä haittoja vähentävä korvaushoito, ovat vakiintuneet osaksi huumeita käyttäville suunnattuja palveluja. Uusina toimenpiteinä on ehdotettu kokeiltavaksi käyttöhuoneita, yliannostusten ehkäisyyn tarkoitettua naloksonin jakelua ja ainetunnistusta. Näiden hyödyistä ei vallitse kuitenkaan konsensusta, ja käyttöhuoneiden ja ainetunnistukselle on myös lainsäädännöllisiä esteitä.

Seminaarin puheenvuorot tarkastelevat haittojen vähentämisen haasteita ajankohtaisten tutkimustulosten ja esimerkkien avulla. Seminaari lopussa järjestetyssä paneelissa keskustellaan, miten Suomi asemoituu suhteessa muuhun maailmaan haittojen vähentämisen kentällä ja mitä tutkimustarpeita haittojen vähentämiseen maassamme liittyy?  Entä missä menee raja haittojen vähentämisen ja rikoksentorjunnan välillä ja miksi nämä huumausainepolitiikan kaksi raidetta menevät edelleen omiin suuntiinsa eivätkä kohtaa?

Seminaarin ohjelma

13.00-13.25 Avaus: Haittojen vähentäminen Suomessa ja Euroopassa (Sanna Rönkä, THL)

13.25-13.50 Infektiotaudit ja haittojen vähentäminen. Mistä lähdettiin ja miltä kenttä näyttää tänään? (Henrikki Brummer-Korvenkontio, THL)

13.50-14.15 Opioidikorvaushoidon nykytila, haasteet ja kehittämistarpeet (Margareeta Häkkinen, A-klinikka Oy)

14.15-14.30 Ainetestaus haittojen vähentämisenä Suomessakin? Muunto-hankkeen haasteet (Teemu Kaskela, A-klinikkasäätiö)

14.30-15.00 KAHVI

15.00-16.00 Paneeli: Miten Suomi asemoituu haittojen vähentäjänä kansainvälisessä kontekstissa? Mitkä ovat haittojen vähentämisen ja rikoskontrollin erot ja jännitteet? Mitkä ovat keskeiset tutkimus- ja kehitystarpeet koskien haittojen vähentämisetä nykypäivän Suomessa? Paneeli: Teemu Kaskela, A-klinikkasäätiö; Elina Kotovirta, Sosiaali- ja Terveysministeriö; Anna Leppo, Krits; Sanna Rönkä, THL.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme myös seuran jäseniä ilmoittautumaan torstaihin 2.1. mennessä https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/101916/lomake.html

Mikäli osallistujamäärä ylittää paikan kapasiteetin, täytämme paikat ilmoittautumisjärjestyksessä. Seminaari on seuran jäsenmaksun maksaneille jäsenille maksuton ja muille osallistumismaksu on 20 euroa. Kaikki päihde- rahapelitutkimuksesta kiinnostuneet voivat myös liittyä seuran jäseniksi sähköpostitse sihteeri(at)ahts.fi. Seuran jäsenmaksu on 20 €/vuosi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s