Vaaran paikat – Asumiseen liittyvät sukupuolittuneet ongelmatilanteet vankilasta vapautuneiden rikos- ja päihdetaustaisten naisten elämässä.

Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seuran talviluento 16.3.2023 klo 14

Rikos- ja päihdetaustaiset naiset ovat monella mittarilla mitattuna erittäin huono-osainen ryhmä. Riitta Granfelt (2015) kirjoittaa, että vankila on yhteiskunnan ”äärimmäiseen marginaaliin” sijoittuva paikka niin yhteiskuntapoliittisesti, kriminaalipoliittisesti kuin kokemuksellisestikin. Äärimmäisestä marginaalista on pitkä matka niin sanottuun normaaliin elämään vankilan ulkopuolella. Kun vankilaan joutumisen taustalta löytyy myös vaikea päihdeongelma, päihderiippuvuus on voinut sysätä ihmisen yhteiskunnan laitamille jo kauan ennen vankeustuomiota. 

Tässä esityksessä pohditaan laadullisen tutkimusaineiston valossa, missä määrin nykyinen ”karsittu” hyvinvointivaltio palvelujärjestelmineen onnistuu vähentämään eriarvoisuutta ja tukemaan rikos- ja päihdetaustaisia naisia yhteiskuntaan integroitumisessa vankeustuomion jälkeen. Esitys keskittyy asumiseen ja asunnottomuuteen liittyviin kysymyksiin. Vankilasta vapautumisen yhteydessä riski asunnottomaksi joutumiselle on korkea, ja asunnottomuus tuo mukanaan paljon turvattomuutta, etenkin naisille. Asunnottomuus myös estää yhteiskuntaan integroitumista. 

Puheenvuorossaan VTT Anna Leppo tarkastelee sukupuoleen kiinnittyvää haavoittuvuutta ja asumiseen liittyviä ongelmatilanteita päihde- ja rikostaustaisten naisten elämässä pohtien miten koetut ongelmat heijastelevat laajempia yhteiskunnallisia rakenteita ja sukupuolijärjestelmää. Esitys pohjautuu VTT Anna Lepon, VTT Riikka Perälän ja VTT Keiju Vihreäsalon yhteiseen tutkimustyöhön Alkoholitutkimussäätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Palvelujen saatavuus, saavutettavuus vai jotain muuta? Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kynnykset ja ulkopuolelle jääminen päihdeongelmista kärsivien marginaaliryhmien näkökulmasta”.  

Lämpimästi tervetuloa seuran talviluennolle ja vuosikokoukseen Tieteiden talolle torstaina 16.3. klo 14 – 16!

Luennon pitää VTT Anna Leppo otsikolla ”Vaaran paikat – Asumiseen liittyvät sukupuolittuneet ongelmatilanteet vankilasta vapautuneiden rikos- ja päihdetaustaisten naisten elämässä”.  

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, ilmoittaudu tämän linkin kautta viimeistään 8.3.2023: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/122176/lomake.html 

Ohjelma: 

14.00–14.05 Tervetuloa 

14.05–14.50 Talviluento

14.50–15.10 Kahvitauko 

15.10–16.00 Seuran vuosikokous. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita osallistumaan kokoukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s